Bakat, Fika Chokladmousse, Fika, Fredagsfika, Jordgubbar, Paj, Sommar, Sommarpaj, Vit, Vit chokladmousse

Veckans fredagsfika - sommarpaj med jordgubbar och vit chokladmousse

Fredagsfikat har legat lite i träda ett tag, men idag kommer jag tillbaka med något riktigt, riktigt gott och somrigt. Nu när jordgubbarna är så himla fina och goda så är det väl lika bra att passa på och göra en ljuvlig sommarpaj med massor av söta jordgubbar och en len, vit chokladmousse som tillsammans gifter sig så ljuvligt i munnen. Pajdegen blev så härligt knäckig, så det kändes som jag hade gjort en pajdeg på kolasnittar! Så sjukt gott!
 
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 msk vatten
 
Lägg smör, mjöl och socker i en skål och nyp snabbt ihop. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en smidig deg. Låt degen vila inplastad i kyl en halvtimme. Kavla eller tryck ut den i smord pajform och grädda sedan i 175 grader i ca 15 minuter, eller tills pajskalet fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
 
Fyllning:
150 g vit choklad
2 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl kesella (10%)
1 krm vaniljpulver
 
Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna en stund. Vispa upp äggulorna och tillsätt chokladen, lite i taget under ständig omrörning tills all choklad är ihälld och smeten är slät. Vispa grädden och vaniljen (inte för hårt) och vänd ner kesellan. Ta en msk av grädd-/kesellablandningen och rör ner i ägg-/chokladsmeten och blanda. Ta sedan lite till och blanda ihop innan du slutligen vänder ner resten. Häll i det kalla pajskalet och låt stelna under natten.
 
Dekorera med jordgubbar, eller varför inte svarta vinbär, björnbär, hallon, blåbär eller vad du nu känner för, och servera med en kopp kaffe eller te. Sitt gärna ute i skuggan och njuuuut av den svenska sommaren när den är som bäst.
 
Visa fler inlägg