Upp och ner-kaka med äpplen

En enkel och saftig kaka med knäckiga äpplen! Man lägger bara äpplena i botten av formen och häller smeten över, sedan när den gräddat så stjälper man upp den på ett fat och då kommer äpplena uppåt. Magiskt god tillsammans med vaniljglass eller vaniljsås.
 
 
 
Toppingen:
 
2 äpplen
50 g smör
2 msk rårörsocker eller farinsocker
2 msk lönnsirap
2 msk grädde
1 krm vaniljpulver
2 krm kanel
1 krm kardemumma
 
Kakan:
 
100 g smör
2 ägg
2,5 dl rårörsocker
2,5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
zest från ½ ekologisk citron (bara det yttersta gula skalet)
1 krm vaniljpulver
 
Skala och hacka äpplena i tärningar eller skivor. Smält smöret tillsammans med kryddorna, sockret, sirapen och grädden och låt koka upp. Lägg ner äpplena och sänk värmen till medelvärme. Låt puttra tills frukten blivit mjuk och såsen är lite simmig. Häll äpplena och såsen i en väl smord springform och ställ åt sidan en stund.
 
Sätt ugnen på 180 grader. 
 
Smält smöret till kakan och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker vitt och pösigt tillsammans med vanljpulver och citronzest. Sikta mjölet och bakpulvret ner i äggsmeten och rör om försiktigt. Häll ner smöret och rör om.Häll kaksmeten över äpplena och bred ut försiktigt så den täcker ordentligt. Grädda ca 45 minuter. Stjälp upp på ett fat så äppeltoppingen kommer uppåt. Servera gärna med glass eller vaniljsås.
Visa fler inlägg