Bröd Bröd, Långpanna, Långpannebröd, Råg, Rågbröd, Squash

Rågrutor med squash i långpanna

Bröd i långpanna är ju så himla smidigt att baka. Bara att platta till med händerna och skära rutor så har man perfekta bitar att njuta av till en soppa, till frukosten eller frysa in. Lite riven squash gör brödet saftigare, och ju mindre mjöl man använder desto saftigare blir brödet. 
1 påse torrjäst (eller 50 g färsk jäst)
2 dl rågflingor
5 dl mjölk
½ dl rapsolja
½ dl honung
2 dl riven squash
1 krm brödkryddor
2 tsk salt
rågsikt
 
Börja med att riva squashen. Lägg den i ett durkslag och låt rinna av ett tag.
 
Värm mjölken och oljan tillsammans med rågflingorna till en gröt och låt puttra någon minut. Låt svalna till ca 45 grader (alltså något varmare än fingerljummet). Häll under tiden ca en liter rågsikt, torrjästen, salt och brödkrydda i en bunke. Häll i "gröten" tillsammans med honungen och väl urkramad squash. Arbeta degen ordentligt i maskin (5-10 minuter), men låt den gärna vara lite kletigare än vanligt. Squashen släpper ur lite vätska vid bearbetning så anpassa mjölmängden efter vätskan. Strö lite mjöl över ytan och låt stå täckt på ett varmt ställe att jäsa till dubbel storlek (ca 30-45 minuter). Stjälp ut degen i en smord/bakpåtspappersklädd plåt  och platta till degen med mjölade händer. Skär rutor med en vass kniv, en pizzaslicer eller en degskrapa. Pudra lite mjöl över ytan eller strö över lite rågflingor eller solrosfrön. Låt jäsa övertäckt 30 minuter. Grädda i 225 grader ca 15 minuter. Låt svalna på galler.
Visa fler inlägg