Bakat, Fika, Jul Julbak, Mandelmassa, Saffran, Saffransbullar

Saffransbullar med smak av apelsin, mandelmassa och vit choklad

Det här måste nog vara de godaste saffransbullar jag gjort. Ever! Jag älskar lussekatter i sin enkelhet, men de här bullarna lyfte saffransbullar till en helt ny nivå. Bara tänk i ditt inre: saffran. Apelsin. Vit choklad. Var och en för sig är de komponenterna hur goda som helst, men tillsammans så blir det helt magiskt. 
 
 
För ca 40 st bullar
1 g saffran (gärna inlagd saffran, läs HÄR)
50 g jäst för söta degar
150 g smör
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 ägg
2 ½ dl socker
15-20 dl vetemjöl
 
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör (snåla inte med smöret!)
zest från 1 stor, ekologisk apelsin (bara det gula - det vita ger besk smak)
150 g mandelmassa
100 g vit choklad
1 tsk mortlade kardemummakärnor
 
Till pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker och mortlade kardemummakärnor
 
Ugn 200 grader.
  • Smula sönder jästen i en bunke och rör ut med lite av den kalla mjölken.Tillsätt det lätt uppvispade ägget.
  • Smält smöret i en kastrull och sätt till resten av mjölken. Värm till 37 grader.
  • Häll mjölkblandningen i bunken, sätt till saffran, salt och socker och arbeta in mjölet att eftersom.
  • Arbeta degen ordentligt i matberedare, degen ska bli blank och smidig. Strö lite vetemjöl över degen och täck bunken med en bakduk. Låt stå varmt och jäsa till dubbel storlek, ca 30-45 min.
  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den ordentligt innan du delar den i 2 delar.
  • Kavla ut ena halvan till en rektangel.
  • Blanda smöret till fyllningen med apelsinzesten. Bred hälften av smöret över degplattan.
  • Riv hälften av mandelmassan samt hälften av den vita chokladen och strö över smöret. Strö lite mortlade kardemummakärnor över alltihop.
  • Rulla ihop degen från långsidan och skär i 20 bitar. Lägg rullarna i pappersformar eller på en smord plåt.
  • Gör samma med andra halvan av degen.
  • Jäs övertäckt ca 30 minuter.
  • Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och kardemummakärnor. Grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 10 minuter.
  • Låt svalna och njut sedan med en kopp kaffe.
 
 
#1 - - Angelica Wåhlin:

Mums, måste testa!

Svar: Ja, gör det! De är grymma. 😍
Ninas hus

#2 - - Beatrice Jakobsson - Fotograf :

Wow, detta låter helt underbart gott! :) Borde testa att baka även fast jag inte är så grym på det! ;)

Svar: Jag lovar att det är supergott! Tror helt säkert att du fixar det! 👌🏼😍
Ninas hus

#3 - - Mösstanten:

Fina recept du har. Jag blir imponerad av arbetet som ligger bakom.

Svar: Oj, tack! Vad gullig du är. Jag blir jätteglad av dina ord.
Ninas hus