Hemgjord blåbärsglögg



För ca 10 koppar
1 liter blåbär
2 liter vatten
1 påse glöggkryddor
2 kanelstänger
2 stjärnanis
1 msk kardemummakärnor
10 hela nejlikor
1-2 cm färsk, skalad ingefära i skivor
rårörsocker efter smak
lite mörk rom för vuxenglögg
Lägg blåbär, vatten och kryddor i en kastrull och koka upp. Sänk värmen till medelvärme. Häll i rårörsocker, rör om och låt småkoka några minuter. Dra av från spisen, smaka av om du vill ha mer socker och sätt sedan på ett lock. Ställ svalt, gärna utomhus (om det inte är frost ute förstås), och låt dra över natten. Nästa dag: ta fram glöggen och sila den genom ett saftfilter eller en REN gammal kökshandduk som du lägger i en sil. Ta inte en finhandduk eftersom den kan vara svår att få ren efteråt, den kanske måste kastas! Låt glöggen rinna av i minst en halvtimme. Pressa ur den sista saften ur bären med sked. Häll i lite rom om man vill ha det och värm upp (inte koka!). Smaka av med eventuellt mer rårörsocker. Servera i fina koppar med lite mandel, russin och goda tillbehör.
Hoppas du vill testa denna underbara glögg.

Vilket bra tips!