Citrondrömmar med vallmo
Idag jobbar jag hemma, och mitt i all rättning blev jag så himla sugen på att baka! Vi har en del citroner hemma så jag funderade ut ett recept med smak av citron. Det här är vad jag hittade på: klassiska drömmar på nytt sätt med citron och vallmo. Ljuvligt goda, spröda utanpå och sega inuti och en ljuvlig smak av citron med en härlig touch av vallmofrön. Mumsfilibabba!


För ca 50 st:
100 g rumsvarmt smör
3 dl socker
1 krm vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
zest och saft från 1 ekologisk citron
1 dl neutral olja (t ex raps)
2 msk vallmofrön
1 tsk hjorthornssalt
ca 5½ dl vetemjöl
Ugn 150 grader, varmluft 135 grader.
Rör smöret mjukt tillsammans med socker, vanilj och citronzest. Tillsätt oljan lite i sänder under omrörning. Blanda ner citronsaft, hjorthornssalt, vallmofrön och hälften av mjölet och blanda ihop ordentligt. Blanda ner resten av mjölet till en smidig deg. Rulla ut degen till två längder och skär i bitar. Rulla till kulor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck lite lätt med fingarna på kulorna. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna ordentligt på plåten innan kakorna läggs i lufttät burk. Kan förvaras i frysen ett par månader (om man kan hålla sig borta från dem så länge...)
Tänk på: när man bakar med hjorthornssalt så smakar degen inte särskilt gott, och när man öppnar ugnsluckan med de nygräddade kakorna så kommer en stickande, obehaglig lukt. Den försvinner dock direkt när kakorna svalnar och ger ingen smak alls till de färdiggräddade kakorna.


Men åh så fina bilder. Jag bakar sällan kakor men varför inte testa dessa. Ser ju gudomligt goda ut. Kraaam Pia