Lunch/middag Chickpeas, Kikärtor, Kikärtsbiffar, Patties, Vegetariskt

Kikärtsbiffar med selleri-/äppeltzatziki

Om du inte provat att göra bönbiffar så har du något att se fram emot. Det är enkelt, snabbgjort och så otroligt gott. Dessa kikärtsbiffar kan till och med min superkräsne son äta av och tycker att de är "okej". Jag däremot älskar dem! Kikärtorna kan bytas ut mot andra färdigkokta bönor om man hellre vill ha det, t ex vita bönor eller kidneybönor. Tzatzikin kan varieras med de grönsaker du har hemma. Rivna morötter är t ex väldigt gott att göra tzatziki av.
10-12 biffar
2 paket färdigkokta, ekologiska kikärtor à ca 380 g
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 ägg
1-2 msk potatismjöl
3 msk hackad persilja
salt och peppar
 
Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Hacka löken och vitlöken och mixa ihop dem med kikärtorna. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop väl. Smaka av med salt och peppar. Rulla smeten till bollar och platta till dem till ca 1 cm tjocklek. Stek i smör/olja/kokosolja några minuter/sida på medelvärme tills de får fin färg.
 
Selleri/äppel-tzatziki
1 stjälk blekselleri
1 stort syrligt äpple
1 dl grekisk yoghurt (gärna laktosfri)
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
2 tsk olivolja
salt och peppar
 
Strimla en selleristjälk tunt och hacka äpplet i småbitar. Blanda ihop dressingen och häll över. Blanda ihop och låt stå kallt en timme innan servering.
 
#1 - - Mösstanten:

Blekselleri i tzatziki, det ska jag komma ihåg.

Svar: Det är jättegott. Hoppas du gillar det.
Ninas hus