Minska matsvinnet - gör egen fond
Då tar vi och kickar igång det här årets utmaning: att bli mer hållbar. För att uppdatera dig på vad det var för något så kan du läsa om det HÄR. Januari månad ska alltså handla om olika sätt att minska matsvinnet. SVT sände i november en serie program, "Maträddarna", där Anne Lundberg och kocken Paul Svensson pratar om det enorma matsvinnet och ger tips på hur man kan återvinna mat. Titta gärna på dem och ta till dig av det du känner att du kan och vill göra för att minska matsvinnet.
Före jul så gjorde jag och familjen lite traditionell julkorv enligt mormors recept. Det blev lite köttslamsor över när jag malde köttet och det ville jag ju inte slänga. I kylen låg dessutom några vissna morötter och en bit gammal rotselleri, så det fick bli en egenkokt köttfond!

Köttet, grovhackade morötter och grovhackad selleri lades i en kastrull tillsammans med gul lök, purjolök, vitlök, kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad och salt. Täck med vatten, tillsätt lite tomatpuré och lite torkad timjan och koka upp. Skumma av och låt sedan puttra på medelvärme i flera timmar. Sila sedan bort köttet och grönsakerna. Smaka av fonden och koka ner den tills den är kraftig i smaken.

Häll upp i istärningsform och frys. Nu har du en ljuvlig, hemlagad fond att berika din köttgryta med!

Jättebra inlägg! Fonden kan man väl använda till att göra sås också?