DIY, Hållbarhet, Inspiration, Ta tillvara, Tillbehör #minskamatsvinnet, DIY, Gör själv, Hemgjord, Hållbart, Pesto, Ta tillvara

Pesto à la Cajsa Warg

Nu när julhelgerna är på sluttampen och massor med rester tronar i våra kök så är det dags att ta vara på dem. Förmodligen har ni (liksom jag) en eller flera krukor med färska örter som står på köksbänken och kanske ett par rester av ostar i kylen som man inte vet vad man ska göra med. Här har ni lösningen: en pesto! Pesto är så tacksamt att göra då det går att slänga i nästan vad som helst för att få lite variation, det måste inte vara basilika, parmesan och pinjenötter. Man gör som Cajsa Warg: man tar vad man har.
 
Basilika - byt ut mot blandade örter, ruccola eller spenat eller en blandning av dessa.
Pinjenötter - byt ut mot solrosfrön eller mandel.
Parmesan - byt ut mot den ost du har hemma, helst en lite smakrikare ost men en skalk från julost funkar också. Västerbottenost, Gruyère eller vanlig Prästost är smarrigt att ha i.
 
Pesto är så bra att använda som tillbehör till kyckling eller pålägg på en baguett, eller så kan den vara en ensamrätt med enbart lite nykokt pasta. Mums. Har du en överbliven citron kan du med fördel riva ner lite skal i peston - det blir ljuvligt gott!
 
Jag har inget exakt recept utan brukar höfta till det lite, men ungefär de här måtten brukar jag ha:
1 dl frön/nötter
några ordentliga nävar med bladgrönt
1 dl riven ost
1-2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
svartpeppar och örtsalt efter smak
ev lite citronzest (endast det gula - får du med det vita smakar det beskt)
 
Rosta fröna lätt i en torr stekpanna (se upp så de inte bränns!). Om mandel används så kan de hackas i bitar först så blir det enklare att mixa sedan. Lägg allt utom oljan i en mixer och blanda ordentligt. Tillsätt sedan oljan i en fin stråle medan du mixar tills du får en lagom konsistens. Tillsätt salt och peppar och blanda om.
 
För övrigt är det lite omtvistat huruvida det verkligen var Cajsa Warg som myntade uttrycket "Man tager vad man haver" även om det tillskrivs henne.
 
#1 - - Mösstanten:

Bra tips! Undrar om det går att göra pesto med stavmixer?

Svar: Absolut. Jag har gjort pesto med stavmixer så det går jättebra.
Ninas hus

#2 - - Villa Ryttarängen:

Bra tips. Jag har bladspenat som behöver få nytt liv. Hur länge håller sig peston tror du? Kraaam Pia

Svar: Tack! 😊 Den håller minst en vecka i kylen, men man får lukta och smaka. Du kan ju också frysa den i istärningar så är det lätt att ta fram vid behov.
Kram Nina
Ninas hus