Bröd, DIY, Hållbarhet #minskamatsvinnet, Bröd, DIY, Hembakat, Ta tillvara

Ta vara på svinnet - baka bröd!

Ett bra sätt att ta vara på olika rester är att baka bröd. Grötrester är perfekt att blanda ner i degen, nötter och frön är också bra att tillsätta för lite extra smak och tuggmotstånd. Dessutom kan man tillsätta lite rivna rotfrukter eller rivna äpplen om man har lite skrynklig frukt i köket. Jag brukar slänga ner lite vad som finns i mitt kök just för tillfället och det gör att brödet varierar mycket i smak. Torkad frukt tillsammans med hasselnötter eller valnötter är jättegott ihop i bröd, och handen på hjärtat: har du inte lite fikon och nötter kvar sedan jul? Bra! Gör ett bröd och lägg ner lite grovhackade nötter och fikon. Jättegott!
1 paket torrjäst
5 dl valfri vätska
50 g eller ½ dl valfritt fett (olja eller smör)
2 tsk salt
ett par msk sötning (honung, sirap, dadelsirap, kokossocker eller den sötning du föredrar)
1 tsk brödkrydda eller annan valfri krydda (till grahamsbröd är det gott med malda pomeransskal t ex)
tillägg av valfria frön, nötter, frukter, grönsaker, grötrester osv...
12-14 dl valfritt mjöl
  • Häll hälften av mjölet i degbunken tillsammans med torrjästen, salt, sötning, krydda och ev tillsatser.
  • Smält smöret (om smör används istället för olja) och tillsätt degvätskan. Värm till 45 grader (torrjäst behöver lite högre temperatur än färsk jäst) och häll sedan över torrvarorna i bunken.
  • Blanda väl och tillsätt sedan resten av mjölet (men spara lite till utbaket).
  • Arbeta degen i maskin ett bra tag (typ 10 minuter) tills degen släpper från kanterna. Pudra lite mjöl över degen och täck över bunken med en bakduk. Låt stå varmt 30-45 minuter tills degen jäst till dubbel storlek. 
  • Stjälp upp degen på mjölat bakbord och baka ut till valfri form. Limpor, frallor, runda bröd eller bröd i jäskorg. Täck med handduk och låt jäsa igen ca 30-45 minuter till dubbel storlek. 
  • Grädda i 200-225 grader i ca 35-45 minuter (limpor) och i 225-250 grader i 10-15 minuter (frallor).
  • Låt svalna på galler, gärna invirad i en bakhandduk.
#1 - - Mösstanten:

Bra tips för att ta hand om rester. Brödet blir säkert godare. och så får man variation också.

Svar: Tack. Ja, brödet blir saftigare med lite äpple eller grönsaker i och så tycker jag det är gott med variation. Brödet man köper blir ju så trist i längden.
Ninas hus

#2 - - Anonym:

Men om man har i färdigkokt gröt, är alla andra mått de samma eller minskar man på något (t ex mjöl/vätska)? Tack🎀

Svar: Hej. Jag brukar testa mig fram. Om gröten är lös och vattnig så kanske jag behöver mer mjöl, men är den fast så brukar man oftast inte behöva något extra utan hålla sig till måtten. Lycka till! /Nina
Ninas hus