Ta vara på svinnet - baka bröd!
Ett bra sätt att ta vara på olika rester är att baka bröd. Grötrester är perfekt att blanda ner i degen, nötter och frön är också bra att tillsätta för lite extra smak och tuggmotstånd. Dessutom kan man tillsätta lite rivna rotfrukter eller rivna äpplen om man har lite skrynklig frukt i köket. Jag brukar slänga ner lite vad som finns i mitt kök just för tillfället och det gör att brödet varierar mycket i smak. Torkad frukt tillsammans med hasselnötter eller valnötter är jättegott ihop i bröd, och handen på hjärtat: har du inte lite fikon och nötter kvar sedan jul? Bra! Gör ett bröd och lägg ner lite grovhackade nötter och fikon. Jättegott!


1 paket torrjäst
5 dl valfri vätska
50 g eller ½ dl valfritt fett (olja eller smör)
2 tsk salt
ett par msk sötning (honung, sirap, dadelsirap, kokossocker eller den sötning du föredrar)
1 tsk brödkrydda eller annan valfri krydda (till grahamsbröd är det gott med malda pomeransskal t ex)
tillägg av valfria frön, nötter, frukter, grönsaker, grötrester osv...
12-14 dl valfritt mjöl
- Häll hälften av mjölet i degbunken tillsammans med torrjästen, salt, sötning, krydda och ev tillsatser.
- Smält smöret (om smör används istället för olja) och tillsätt degvätskan. Värm till 45 grader (torrjäst behöver lite högre temperatur än färsk jäst) och häll sedan över torrvarorna i bunken.
- Blanda väl och tillsätt sedan resten av mjölet (men spara lite till utbaket).
- Arbeta degen i maskin ett bra tag (typ 10 minuter) tills degen släpper från kanterna. Pudra lite mjöl över degen och täck över bunken med en bakduk. Låt stå varmt 30-45 minuter tills degen jäst till dubbel storlek.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och baka ut till valfri form. Limpor, frallor, runda bröd eller bröd i jäskorg. Täck med handduk och låt jäsa igen ca 30-45 minuter till dubbel storlek.
- Grädda i 200-225 grader i ca 35-45 minuter (limpor) och i 225-250 grader i 10-15 minuter (frallor).
- Låt svalna på galler, gärna invirad i en bakhandduk.

Bra tips för att ta hand om rester. Brödet blir säkert godare. och så får man variation också.