Ta vara på svinnet - kålpudding
Nu har vi tagit vara på det sista från julen och nyåret. Jag är så stolt över att vi inte har slängt något detta år utan faktiskt använt upp allt. Det som var kvar var en bit rödkål från julbordet och en bit vitkål från nyårsdagens vitkålssallad till pizzan. Vad göra med överbliven kål? Jo, kålpudding såklart! Vi har enbart älgfärs hemma så det blev ju extra lyxigt förstås.

Vi hade inget exakt recept men gjorde ungefär såhär:
Hacka lite lök och strimla kålen och fräs båda i smör utan att ta för mycket färg. Tillsätt någon msk sirap, salt och peppar och lite vatten. Låt småputtra några minuter under lock. Blanda ihop ströbröd och gräddmjölk i en bunke och låt svälla en stund. Lägg ner färsen, ägg, salt, vitpeppar, någon msk soja och en ordentlig nypa kryddpeppar. Blanda sedan ner kålen i färsen så det blir väl blandat. Smeten ska vara ganska lös. Tillsätt lite vatten, grädde eller buljong om man behöver få lite lösare. Lägg i en smord form och grädda i 175 grader i 40-45 minuter. Servera med kokt potatis, sky och lingonsylt.

Riktig husmanskost. Kår är så gott!