Lunch/middag #minskamatsvinnet, Grönkål, Paj, Ta tillvara, Valnötter, Ädelost

Vansinnigt god paj med grönkål, ädelost och valnötter

Idag blev det en paj på överbliven grönkål sedan julen och ädelost som blev kvar sedan nyåret. Så hackade jag lite valnötter och lade i och slutligen skivade jag över lite vitlökssmör som låg i kylen. Alltså det här var bland det godaste jag ätit på länge! Ser fram emot min matlåda imorgon.
 
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten
 
200 g grönkål
1 gul eller röd lök
1 vitlöksklyfta
smör eller olja att steka i
100 g ädelost
1 dl grovhackade valnötter
4 ägg
1 dl grädde
2½ dl mjölk
örtsalt och svartpeppar
 
Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt vattnet och nyp snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en smord pajform och låt vila en stund i kylen. Grädda pajskalet i 10 minuter i 200 grader.
 
Repa grönkålen, skölj och grovhacka den. Hacka löken och vitlöken. Fräs allt i smör eller olja tills kålen mjuknat, tar ett par minuter. Lägg kål/lökblandningen i pajskalet. Skär ädelosten i bitar och lägg över kålen. Grovhacka valnötterna och strö över. Vispa ihop äggstanningen och krydda med örtsalt och svartpeppar. Häll stanningen över pajen. Grädda ca 25-30 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.
 
#1 - - Mösstanten:

Vilket bra recept! Äter man inte pajskal kan man ju grädda allt i en form utan det. Bra sätt att ta hand om grönkålen och ädelosten. Just det där med valnötter ska jag komma ihåg. Det kan bli pricken över i.

Svar: Precis, det går ju att äta utan pajskal också. Bara slänga ner i en smord form och så äggstanning över. Ja, valnötterna gav verkligen det där lilla extra till pajen med lite knaprighet och som smakförstärkare.
Ninas hus