Hemgjord granola - enkelt och gott

Min goda granola
5 dl blandade nötter och frön (utifrån vad du har hemma och vad du gillar - jag hade kokosrester från kokosmjölken, solrosfrön, pumpafrön, hampafrön, linfrön och chiafrön)
½ dl kokosolja eller någon annan neutral olja t ex raps
½ dl lönnsirap, honung, agavesirap eller som jag använde: dadelsirap
½ dl vatten (till chiafröna och linfröna så de kan svälla lite - kan uteslutas om du inte har i något av dessa frön)
1 tsk vaniljpulver
Valfri krydda, t ex 1 msk kanel, kardemumma, lakritspulver, kakao, ingefära...
Blanda ihop frön och kryddor. Hacka eventuella mandlar och nötter i mindre bitar om man vill. Smält kokosoljan och blanda med sötning och eventuellt vatten. Häll över fröna och blanda om väl. Låt stå en liten stund så det får svälla. Sätt ugnen på 175 grader. Bred ut fröna på ett bakplåtspapper och ställ in plåten i ugnen. Rosta i ca 20 minuter. Rör om efter 10 minuter. Håll koll på fröna så de inte bränns (beroende på om man vill ha lite eller mycket färg). Låt svalna innan de hälls i en torr burk. Om man vill kan man tillsätta 1 dl russin eller gojibär när fröna svalnat.

Så mycket bättre med hemgjort. Tack för tipset!