Drycker, Säsongsmat sommar, Säsongsmat vår Kanel, Rabarber, Rabarbersaft, Saft

Godaste rabarbersaften som finns!

Nu är ju verkligen hög tid att ta vara på den ljuvliga rabarbern vi har i våra trädgårdar. Har du ingen egen, fråga någon granne, vän eller släkting om du kan få några stänger så du kan göra en ljuvlig rabarberpaj, rabarberkaka eller något annat gott bakverk med rabarber. Vi har turen att ha egen rabarber och i år testar jag att göra glasrabarber, alltså jag sätter en tunna över rabarbern och låter den växa i mörker. Då blir den mjällare och godare och har mindre oxalsyra som gör den sträv. Jag tror den är dags att skörda nu så jag ska ut och kolla senare.
 
Det sägs att rabarber ska helst skördas fram till midsommar, sedan blir den träig. Det är faktiskt inget jag har upplevt alls, utan jag brukar skörda rabarber långt in på hösten. Så länge den växer så skördar jag. Är den händelsevis träig så kan man ju koka saft på den!
 
Så här är ett recept på en fantastiskt god saft som jag gör på rabarber och kanel. 
1 kg rabarber
1,5 liter vatten
1 kanelstång
6 dl socker
 
Skär rabarbern i bitar och lägg i en kastrull med vatten och kanelstång. Koka upp och låt småkoka ca 10 minuter. Skumma av vid behov. Sila av saften i silduk eller en ren kökshandduk i en sil och låt det rinna av en halvtimma. Häll tillbaka saften i kastrullen och tillsätt sockret. Koka upp och rör om tills sockret har smält. Häll upp på rena, heta flaskor och korka igen. 
 
Underbart gott en sådan här ljuvlig försommardag i ett vackert glas med klirrande isbitar, eller varför inte med lite kolsyrat vatten så blir det som rabarberläsk!
 
Till bloggens startsida

Om mig

Ninas hus

Jag som driver denna blogg heter Nina och bor på en ö i Stockholms skärgård med min man, en son hemma och en utflugen dotter samt katten Misse. Jag är flexitarian, lärare och drömmer om att bo utomlands. Här skriver jag om det som ligger mig varmt om hjärtat, nämligen ekologisk odling, mat och bakning och att leva hållbart. Tryck gärna på "Gilla" eller lämna en kommentar så blir jag jätteglad! Alla bilder är mina egna (om jag inte anger källan), och ni får använda dem på det villkoret att ni frågar först! Tack! Vill du kontakta mig så gör du det på ninashus[at]outlook.com. Kram!

Sociala medier

Kategorier

Arkiv