Ljuvligt god rabarberkaka
Här hörrni, har vi en rabarberkaka som är så sinnessjukt god så ni måste göra den! Den är lite hälsosammare då det är väldigt lite vetemjöl i den, och vill man göra den sockerfri så kan man ta sötströ. Dessutom gjorde jag en ljuvlig vaniljsås på grädde, äggulor, vanilj och sötning som passar alldeles fantastiskt gott till den här kakan. Recept på både kakan och vaniljsåsen här nedanför. Lova att ni testar, okej?



Rabarberkaka 8 portioner
100 g smör
3 dl mandelmjöl
½ dl vetemjöl (eller kokosmjöl om du vill göra den helt glutenfri)
½ dl rårörsocker
½ krm vaniljpulver
2 ägg
några stjälkar rabarber
lite kanel
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att smälta smöret och låt det svalna lite. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och blanda sedan ner smöret. Rör sedan ner äggen ett i taget. Häll i en väl smord form. Skölj rabarbern och skär i bitar som du fördelar över smeten. Tryck till lite. Pudra lite kanel över och grädda sedan i 20-30 minuter tills kakan fått fin färg. Ta ut och låt svalna en stund innan servering.

Vaniljsås
2 dl grädde
2 äggulor
1 krm vaniljpulver
1-2 msk valfri sötning (agavesirap, socker, sötströ...)
Vispa grädden och tillsätt vaniljpulver och sötning. Tillsätt äggulorna, ett i taget och blanda väl. Smaka av så det är lagom sött. Låt vaniljsåsen stå ett tag i kylen (ca en halvtimme) för att "sätta sig". Vispa om den igen innan servering då grädde tenderar att "separera sig" när den står ett tag.
