Bakat, Jul, Tillbehör Inlagd, Jul, Julbak, Saffran

Inlagd saffran

Nu är det hög tid att lägga in saffranet så det blir klart till lussekatterna! Eftersom saffranet ligger i alkohol och socker så kan det hålla många månader. Har till och med sett någon som lade in saffran till julbaket redan i januari så hållbarheten är lång. Dock tycker jag personligen att det räcker med en till två veckor, men har man bråttom så får man fin saffranssmak redan efter någon dag.
 
Men varför ska man ha inlagd saffran? Det enkla svaret är att saffranssmaken blir djupare och mer intensiv när man använder den i t ex lussebullar då de får tid på sig att blomma ut ordentligt i alkohol/socker-inläggningen. Jag ser också lite olika varianter, en del brukar lägga in saffranet i hela pistiller, medan andra (t ex jag) mortlar det först. Alkoholen dunstar vid gräddning, så det är helt alkoholfritt vid förtäring. Testa gärna och säg vad du tycker.
1 g hel saffran och 1 msk socker mortlas till ett fint pulver.
 
Såhär.
 
Häll på 1 msk konjak eller mörk rom (eller någon annan alkohol) och rör om tills sockret löst sig.
 
Häll upp på en liten flaska eller burk och låt stå mörkt i rumstemperatur tills det är redo att användas.
#1 - - Titti:

Vilket bra tips! Det ska jag testa :)
Kram från ett grått Öland & Titti

Svar: Tack, och kram tillbaka från ett lika grått Värmdö. 😊
/Nina
Ninas hus