Bröd Rågbröd, Rågfrallor, Rödbetor, Rödbetsbröd, Rödbetsfrallor

Rågfrallor med rödbeta

Rödbetor ger en så ljuvligt vacker rosa ton på det här brödet. Jag gjorde dem som frallor, men det går förstås att göra som limpa eller jäsa i brödkorg t ex. Snabbgjorda (relativt i alla fall) är de också när man gör på torrjäst.
50 g torrjäst (en förpackning)
150 g rivna, råa rödbetor
3 dl rågflingor
0,5 dl rapsolja
5 dl vatten
2 tsk salt
0,5 dl brödsirap (eller honung)
0,5 msk ättikssprit
5 dl fint rågmjöl (eller rågsikt)
6-7 dl vetemjöl
 
Skölj och skala rödbetorna och riv dem grovt. Lägg torrjäst, rödbetor, olja, salt, sirap, ättikssprit och rågmjöl i en bunke. Häll vattnet i en kastrull och sätt till rågflingorna. Värm till ca 45 grader under omrörning så det blir som en tunn gröt. Häll ner "gröten" i bunken med de övriga ingredienserna. Arbeta ihop till en deg och tillsätt vetemjöl allt eftersom tills degen är lagom smidig. Fortsätt att arbeta degen i maskin (5-10 minuter) eller för hand (så länge du orkar). Strö lite mjöl på ytan och låt jäsa under bakduk på dragfri plats 1 timme eller till dubbel storlek. 
 
Stjälp upp degen på mjölad yta och knåda ett tag. dela degen i 4 bitar och dela sedan varje bit i ytterligare 4 bitar. Rulla varje bit ordentligt och lägg på bakplåtspappersklädd (eller smord) plåt. Strö över lite valfria frön (solros-, pumpa- eller vallmofrön t ex) eller pudra med lite mjöl och skär ett mönster i bullarna. Täck med bakhandduk och låt jäsa 30 minuter. Grädda i 225 grader (varmluftsugn) ca 20 minuter.
 
Mycket gott till t ex en soppa eller bara som frukostfralla med ost och en kopp kaffe till.
#1 - - Villa Ryttarängen:

Mums! Ser ju jättegott ut, troligen vackra också när man skär upp. Kraam Pia

Svar: Eftersom det är rågmjöl i så blir de bruna, men man kan se den rosa tonen i dem. Jättefina och goda. 😊
Kram Nina
Ninas hus