Rågfrallor med rödbeta
Rödbetor ger en så ljuvligt vacker rosa ton på det här brödet. Jag gjorde dem som frallor, men det går förstås att göra som limpa eller jäsa i brödkorg t ex. Snabbgjorda (relativt i alla fall) är de också när man gör på torrjäst.


50 g torrjäst (en förpackning)
150 g rivna, råa rödbetor
3 dl rågflingor
0,5 dl rapsolja
5 dl vatten
2 tsk salt
0,5 dl brödsirap (eller honung)
0,5 msk ättikssprit
5 dl fint rågmjöl (eller rågsikt)
6-7 dl vetemjöl
Skölj och skala rödbetorna och riv dem grovt. Lägg torrjäst, rödbetor, olja, salt, sirap, ättikssprit och rågmjöl i en bunke. Häll vattnet i en kastrull och sätt till rågflingorna. Värm till ca 45 grader under omrörning så det blir som en tunn gröt. Häll ner "gröten" i bunken med de övriga ingredienserna. Arbeta ihop till en deg och tillsätt vetemjöl allt eftersom tills degen är lagom smidig. Fortsätt att arbeta degen i maskin (5-10 minuter) eller för hand (så länge du orkar). Strö lite mjöl på ytan och låt jäsa under bakduk på dragfri plats 1 timme eller till dubbel storlek.
Stjälp upp degen på mjölad yta och knåda ett tag. dela degen i 4 bitar och dela sedan varje bit i ytterligare 4 bitar. Rulla varje bit ordentligt och lägg på bakplåtspappersklädd (eller smord) plåt. Strö över lite valfria frön (solros-, pumpa- eller vallmofrön t ex) eller pudra med lite mjöl och skär ett mönster i bullarna. Täck med bakhandduk och låt jäsa 30 minuter. Grädda i 225 grader (varmluftsugn) ca 20 minuter.
Mycket gott till t ex en soppa eller bara som frukostfralla med ost och en kopp kaffe till.

Mums! Ser ju jättegott ut, troligen vackra också när man skär upp. Kraam Pia