Bakat, Desserter Gör eget, Mandelmassa, Äppelpaj, Äpplen, Äpplets dag

Små äppelkakor med hemgjord mandelmassa

Idag den 25 september är det äpplets dag. Vad passar då bättre än en äppelkaka med smak av kardemumma och egengjord mandelmassa?! Så otroligt gott.
 
 
Mördeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
ett par msk socker
1 msk kallt vatten
 
Nyp ihop smör, mjöl och socker och tillsätt vatten när degen gått ihop. Låt degen vila i kyl ca 30 minuter. Smörj en stor pajform eller 4 små tartelettformar. Dela degen i två delar och kavla ut ena halvan. Klä de smorda pajformarna med degen eller tryck ut den direkt i formen. Skär av kanten så den ser fin ut. Nagga botten och grädda i 200 grader ca 10 minuter. 
 
Blanda under tiden din mandelmassa.
1 dl mandelmjöl
1 dl florsocker
1-2 msk vispgrädde
lite, lite riven bittermandel (typ 1/3 mandel)
 
Blanda ihop allt till en fast korv som får vila en stund.
 
Riv 1-2 äpplen grovt och blanda ihop med riven mandelmassa, lite kanel och 1 tsk kardemumma. Smaka av om du vill ha mer sötma, men jag tycker att mandelmassans sötma räcker. Blir det "blött" så kan man ta i 1 tsk potatismjöl. Lägg äppelgeggan i pajform (-arna).
 
Kavla andra halvan av mördegen och gör eventuellt något mönster eller nagga så ångan kan pysa ut. Klä din paj med degen och putsa runt kanten. Grädda i 175 grader ca 30 minuter tills pajen fått fin färg.